Výstava fotografií - „ Z ateliéru přírody“ obdiv a chvála, výstava v Centrum FotoŠkoda 15.2. - 27.2. 2010

14.01.2010 21:17

František Malotín ( 1929*) Základ mého vřelého vztahu k přírodě, ze kterého celá moje fotografická činnost vyvěrá , spatřuji v klidném dětství na malebném statku v Barchůvku u Nového Bydžova, obklopeného nerušeným okolím , kde jsem se také 15. listopadu 1929 také narodil.

 František Malotín „ Z ateliéru  přírody“ obdiv a chvála (autor o sobě)

Na životních vahách se v mém rozhodování jasně ukázalo, jakým směrem půjde můj další vývoj. Miska naplněná hudbou větší měrou převážila tu druhou obsahující výtvarné umění.

Jsem vděčný, že mně bylo dáno projít podstatnou část mého aktivního života plynule v návaznosti – ať to byla studia na konzervatoři nebo dlouhá léta prožitá v Symfonickém orchestru
Československého rozhlasu v Praze, pedagogická činnost na nižším stupni nebo čtyřleté vyučování ve flétnové třídě pražské konzervatoře

Ale jako pevná nitka se bez přerušení z té druhé misky se neustále táhne přitažlivost k fotografické činnosti, i když často zakrytá během času zesíleným pevným lanem táhnoucím se  z misky první.

Do období mé hudební činnosti spadá členství v 1. českém klubu fotografů amatérů Nekázanka, umístění mých prací na výstavách ve Francii ( Cognac), v USA ( Chicago) a  Německu ( Lipsko), ale i uspořádaní souborných výstav v Novém Bydžově ( Gallatova síň), Praze v Rudolfinu a v Táboře ( Kotnov)

Podmínky se v poslední době vzhledem k mé fotografické aktivitě příznivě změnily. Jednak mým ukončením aktivní hudební činnosti, ale hlavně – nalezl jsem v této otázce pochopení a vzácnou podporu u své manželky. S vděčností přijímám tu možnost věnovat se nyní fotografii cele. Během posledních let se měl  možnost prezentovat své fotografie na řadě míst, například v Nymburce (červen  2008), Voticích (2008), v Hradci Králové ( květen 2009), v Centru Foto Škoda ( červenec 2009)

Není náhodné, že se na mých obrázcích stále objevuje přírodní tématika, ponejvíce motýli, květiny a zvířata. Vždyť první fotoaparát jsem vzal do ruky již ve svých dvanácti letech. Ve snaze zachytit krásy  motýlů. Ale zvolit si hned pro začátek tak obtížné téma a být vybaven deskovým aparátem 6 x 9, bylo dětsky aivní rozhodnutí. I když jsem chtě pro tento účel nevhodný aparát různými doplňky vytvořenými vlastní rukou všemožně přinutit k plnění mé představy, zakrátko jsem se přesvědčil o marnosti takové cesty.

 S přibývajícími léty se můj další vývoj ubíral dopředu pozvolna přirozenou cestou. Během mé fotografické praxe prošlo mýma rukama ještě dalších deset různých ( stále dokonalejších ) foto přístrojů s oblibou doplňovaných vlastními konstrukcemi.

Moje fotografické probuzení bylo dobře časově naplánováno. Přišlo právě v době velkého rozvoje digitální fotografie s nebývalými možnostmi, jaké nám je dnes nabízí takový obchod jakým je  Centrum Foto Škoda, s laboratořemi profesionální úrovně a s takovými fotolaboranty, jako je pan  David  Dobiáš, kterému za jeho odbornou spolupráci srdečně děkuji.

Po padesátileté přestávce jsem znovu obnovil také své členství  v 1. českém klubu fotografů  Nekázanka, kde získávám četné informace a kontakty.

Barevná fotografie mi umožnila realizovat mou touhu,  hluboce  a trvale uloženou v mém nitru:  zachytit trvale na obraze neporušenou pomíjivou krásu motýlích křídel. Věrnými pomocníky jso mi Olympus 510 s několika objektivy a bohatým příslušenstvím za podpory  aparátu Mamiya 645.

Základ mého vřelého vztahu k přírodě, ze kterého celá moje fotografická činnost vyvěrá , spatřuji v klidném dětství na malebném statku v Barchůvku u Nového Bydžova, obklopeného nerušeným okolím , kde jsem se také 15. listopadu 1929 také narodil.

Soucit, laskavost a ochranu i těch nejmenších tvorečků jsem po příkladu nejbližších členů rodiny považoval za samozřejmost.

Nad tím vším stojí ušlechtilá osobnost mé dobrotivé matky, která ve mně  od dětství s láskou probouzela vnímavost veškeré krásy tohoto malého světa s jeho nejrůznějšími čarovnými barvami a tvary.

S tím vkladem žiji dodnes a cítím, že mě za ta léta veskrze prostoupil.

Nyní je mým přáním, pokud mi ještě zbývá čas, co nejdokonaleji poukázat na krásu stvoření a vyjádřit tak obdiv a chválu jeho stvořiteli.

Praha, červenec 2009 

www.fotoskoda.cz

* Prodejna - minigalerie:
      Vodičkova 37, Praha 1

* Otevřeno:
   Po–Pá 9.00–20.00,
   So 10.00–18.00

* Telefon:
      222 929 029
* E-mail:
    info@fotoskoda.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

František Malotín - „ Z ateliéru přírody“ obdiv a chvála

František Malotín - Motýli

František Malotín - Motýli

František Malotín - Rosnička v listí

František Malotín - Šídlo na žlutém květu

František Malotín - Šídlo na růžové květu


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.04.2024

Svátek má Vlastislav

Citát pro dnešní den

Když se jedna brána ke štěstí zavírá, druhá se otevírá. My však často dlouho zíráme na vchod, který se uzavřel, a ani si nevšimneme toho, který se pro nás otevřel.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz